Voormalig Augustinessenklooster wordt hedendaags toevluchtsoord bij August in Antwerpen

Een bijzonder hospitalityproject met hotel, bar, restaurant, wellness en shop, ontworpen door Vincent Van Duysen

In Antwerpen lanceren de mensen achter het gerenommeerde boetiekhotel ‘Hotel Julien’ een nieuw en ambitieus hospitality project: August. Op de recent ontwikkelde site van het voormalige Militair Hospitaal wordt een voormalig Augustinessenklooster een hedendaags toevluchtsoord voor zowel Antwerpenaren als buitenlandse bezoekers. August breekt met zijn gesloten verleden en nodigt gasten uit om te genieten van een bar en restaurant, wellness met zwemvijver, verborgen tuinen, een shop, en 44 hotelkamers. August bestaat uit vijf verschillende gebouwen, naadloos samengevoegd onder leiding van de legendarische Belgische architect Vincent Van Duysen in zijn eerste hotelproject. Het restaurant en de bar staan onder de leiding van de bekende sterrenchef Nick Bril. Opening april 2019.

August is ontstaan vanuit een diep respect voor het bestaande erfgoed. Het hedendaagse toevluchtsoord echoot de ziel van de historische Belgische architectuur die hier één wordt met eigentijds modernisme. Het project ligt in een groene voetgangerszone op de site van het voormalige Militair Hospitaal in Antwerpen en brengt het uitzonderlijke karakter van deze plek perfect tot uiting. De besloten tuinen van Wirtz International Landscape Architects verbinden de verschillende functies van het charmante pand en bieden de gasten wat welgekome rust in de stad. Zodra je August binnenstapt, draait alles om jou.Het August team is zorgvuldig gekleed door de Belgische modeontwerper Christian Wijnants, die zijn hedendaagse visie perfect vertaalde naar tijdloze en elegante uniformen met een knipoog naar lang vervlogen tijden.ARCHITECTUUR & INTERIEURGeschiedenisHet neoclassicistische monument van het Antwerpse Militair Hospitaal diende gedurende het grootste deel van de 20ste eeuw als ziekenhuis voor gewonde soldaten. De prachtige verzameling gebouwen werd onlangs gerestaureerd en kreeg een nieuwe bestemming als stedelijke, residentiële oase. Het voormalige Augustinessenklooster van het Militair Hospitaal bestaat uit meerdere, heel uiteenlopende bouwwerken en diende als slaapplaats voor de verzorgsters van de soldaten, een thuis waar de nonnen zich konden terugtrekken na hun hectische dagtaak te midden van gewonde en zieke patiënten.

Architectuur & Interieur

De strategie waarvan Vincent Van Duysen Architects vertrok om deze verborgen parel en de bijhorende tuinen in August te transformeren, berust op een groot respect voor het historische DNA van de site en zijn omgeving. Het project werd afgestemd op de principes die aan de basis liggen van de renovatie van de andere historische gebouwen, namelijk een zorgvuldige restauratie van de architecturale neoclassicistische pracht en praal, in samenwerking met Callebaut Architecten. Bovendien werden er hedendaagse architecturale elementen toegevoegd in zwart metaal, om het pand aan te passen aan de nieuwe functies en het moderne hotelleven. Bij August smelt de eeuwenoude eclectische creativiteit van de Vlaamse bouwstijlen samen met een ingetogen modernisme, wat resulteert in een perfecte mix van publieke en private ruimtes. August is een plaats waar de bezoeker tot rust komt, van alle comfort geniet en zich thuis voelt.

Het interieur is opgevat als een warm en tijdloos eerbetoon aan het kloosterleven. Bij elke stap die je zet, treed je in contact met een zorgvuldig uitgedachte esthetiek. Elk element is zo ontworpen dat het perfect opgaat in het authentieke erfgoed met zijn moderne toetsen. De complexe patronen van de originele tegelvloeren werden gerestaureerd en teruggeplaatst, als getuigen van een nieuwe, glorieuze setting. Door de enorme ramen stroomt een overvloed aan natuurlijk licht naar binnen, wat een prachtig contrast vormt met het gesloten karakter van de voormalige functie. Zo goed als alles wat je ziet in het interieur van August werd op maat ontworpen door Vincent Van Duysen, en gemaakt in samenwerking met onder andere Molteni, Flos en Serax.

De kleuren van het interieur verwijzen naar de originele elementen, met het zachte groene hout, de donkere gerookte eik of het zwart en wit dat het contrast benadrukt tussen modern (zwart) enklassiek (wit). Dit concept werd bewust toegepast doorheen het hele project en laat ook het nieuwe publiek in aanraking komen met de klassieke achtergrond. De zorgvuldig gerestaureerde moulures, deuren en handgeschilderde tegels eisen samen met het witte marmer in de kapel de hoofdrol op binnen de klassieke interieurs, terwijl de zwarte elementen naar het nu verwijzen, een contrast waarmee het moderne leven dit project voorzichtig binnensluipt.

BAR & RESTAURANT

De bar en het restaurant van August staan onder de leiding van Nick Bril, de gerenommeerde chef van het vlakbij gelegen sterrenrestaurant The Jane. Bril brengt bij August een à la carte menu met invloeden vanuit de hele wereld. Van ontbijt over lunch tot en met het dinner vinden zowel hotelgasten als buurtbewoners toegankelijke en creatieve gerechten op de gevarieerde kaart. Nick Bril en zijn souschef Pieter Starmans omschrijven de keuken van August als een moderne brasseriekeuken die focust op product, seizoen en terroir. Het team gebruikt verse, lokale ingrediënten, die deels afkomstig zijn van het dak van PAKT. Deze nabijgelegen voormalige industriële site huisvest, in gerenoveerde warenhuizen, een smeltkroes van creatieve ondernemingen, waaronder een ambitieuze daktuin annex stadsboerderij. Geniet van verfijnde gastronomie onder het zwartstalen, glazen dak van de wintertuin of op het overdekte verwarmde terras in de prachtige tuinen.

In de August bar wordt een perfecte mix van elegante drankjes en smakelijke bar food geserveerd met als decor de kapel met zijn hoge plafonds.

Food en drinks worden opgediend in een speciaal voor August ontworpen tableware collectie. De ‘Passe-partout’-collectie werd door Vincent Van Duysen ontwikkeld in samenwerking met Serax en omvat glaswerk, porseleinen servies, bestek en houten objecten. De collectie legt op diverse manieren de link met het verleden. De glazen doen vaag denken aan kelken en de karaffen van verschillende afmetingen maken flessen overbodig. Door de porseleinen borden op elkaar te stapelen of door met de contrasterende witte en zwarte randen te spelen, kunnen talloze visuele effecten gecreëerd worden. Het bestek en de houten accessoires volgen hetzelfde principe dat Vincent Van Duysen met Passe-partout voor ogen had: no-nonsens, een tikkeltje nostalgisch, maar altijd hedendaags.

Meeting faciliteiten

  • m² 149
  • Vergaderzalen 5
  • van 2 tot 32 personen

Jules Bordetstraat 5

2018 Antwerpen

wifi

Wifi

Gebruik volgende link om uw verblijf te boeken.